Składniki
- 1 kg piersi z kaczki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 słoiczek żurawiny
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Piersi kaczki umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Marynata; miód połączyć z sosem sojowym i imbirem, przyprawić solą i pieprzem.
- Marynatą posmarować mięso z każdej strony, odstawić pod przykryciem do lodówki na 60 minut.
- Naczynie żaroodporne natłuścić olejem i ułożyć w nim mięso z marynaty, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec pod przykryciem przez 30 minut.
- Po upływie 30 minut zdjąć z naczynia przykrywkę, piec dalej przez około 30 minut, w tym czasie często podlewać pozostałą marynatą i sosem wytwarzającym się z pieczenia.
- Wyjąć z puszki brzoskwinie, do połówek brzoskwiń (w gniazda po pestce) nałożyć żurawinę, brzoskwinie z żurawiną podawać razem z pieczenią Zobacz Info; Właściwości lecznicze owoców.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kaczkę faszerowaną pieczarkami ; Kaczkę pieczona w sosie śliwkowym ; Pierś kaczki w sosie gruszkowym ; Pierś kaczki w sosie wiśniowym