PIERŚ KACZKI W MARYNACIE MIODOWEJ


Składniki

  • 1 kg piersi z kaczki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 słoiczek żurawiny
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Piersi kaczki umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Marynata; miód połączyć z sosem sojowym i imbirem, przyprawić solą i pieprzem.
  • Marynatą posmarować mięso z każdej strony, odstawić pod przykryciem do lodówki na 60 minut.
  • Naczynie żaroodporne natłuścić olejem i ułożyć w nim mięso z marynaty, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec pod przykryciem przez 30 minut.
  • Po upływie 30 minut zdjąć z naczynia przykrywkę, piec dalej przez około 30 minut, w tym czasie często podlewać pozostałą marynatą i sosem wytwarzającym się z pieczenia.
  • Wyjąć z puszki brzoskwinie, do połówek brzoskwiń (w gniazda po pestce) nałożyć żurawinę, brzoskwinie z żurawiną podawać razem z pieczenią Zobacz Info; Właściwości lecznicze owoców.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kaczkę faszerowaną pieczarkami ; Kaczkę pieczona w sosie śliwkowym ; Pierś kaczki w sosie gruszkowym ; Pierś kaczki w sosie wiśniowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]