KACZKA PIECZONA W SOSIE ŚLIWKOWYM


Składniki

  • 1 cała sprawiona kaczka (1,5 – 2 kg)
  • 1 kg winnych jabłek
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na sos

  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1 l soku wiśniowego
  • 1 duże winne jabłko

Etapy przygotowania

  • Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, od wewnątrz i zewnątrz natrzeć solą, pieprzem, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć majerankiem, zawinąć w folię, odstawić na całą noc do lodówki.
  • Jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, oprószyć solą i majerankiem.
  • Kaczkę wyjąć z lodówki, wnętrze kaczki wypełnić przygotowanymi jabłkami i ciasno zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na ruszcie w brytfance, piec około 120 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, piec dalej około 30 minut, aż skórka się przyrumieni (od czasu do czasu kaczkę podlewać wytopionym sosem), Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Sos; śliwki w rondelku zalać sokiem wiśniowym, gotować na małym ogniu do czasu, aż śliwki napęcznieją, dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, gotować dalej do czasu, aż sos zgęstnieje.
  • Kaczkę podawać na półmisku obłożoną wyjętymi z niej jabłkami, polaną sosem śliwkowym, przybraną gałązkami natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek poleca; Kaczkę faszerowaną pomarańczami ; Kaczkę faszerowaną pieczarkami ; Pierś kaczki w marynacie miodowej ; Pierś kaczki w sosie gruszkowym ; Pierś kaczki w sosie wiśniowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]