Składniki
- 1 cała sprawiona kaczka (1,5 – 2 kg)
- 1 kg winnych jabłek
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na sos
- 20 dag suszonych śliwek bez pestek
- 1 l soku wiśniowego
- 1 duże winne jabłko
Etapy przygotowania
- Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, od wewnątrz i zewnątrz natrzeć solą, pieprzem, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć majerankiem, zawinąć w folię, odstawić na całą noc do lodówki.
- Jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, oprószyć solą i majerankiem.
- Kaczkę wyjąć z lodówki, wnętrze kaczki wypełnić przygotowanymi jabłkami i ciasno zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na ruszcie w brytfance, piec około 120 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, piec dalej około 30 minut, aż skórka się przyrumieni (od czasu do czasu kaczkę podlewać wytopionym sosem), Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Sos; śliwki w rondelku zalać sokiem wiśniowym, gotować na małym ogniu do czasu, aż śliwki napęcznieją, dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, gotować dalej do czasu, aż sos zgęstnieje.
- Kaczkę podawać na półmisku obłożoną wyjętymi z niej jabłkami, polaną sosem śliwkowym, przybraną gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Kaczkę faszerowaną pomarańczami ; Kaczkę faszerowaną pieczarkami ; Pierś kaczki w marynacie miodowej ; Pierś kaczki w sosie gruszkowym ; Pierś kaczki w sosie wiśniowym