PIERŚ KACZKI W SOSIE GRUSZKOWYM


Składniki

  • 80 dag piersi kaczki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki sosu 

  • 50 dag gruszek
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 listek laurowy
  • 2 goździki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć sokiem z cytryny, masłem, tymiankiem i solą, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
  • Sos; gruszki umyć, osuszyć, obrać (skórki zachować), przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, w rondlu na roztopionym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone gruszki, listek laurowy, goździki, natkę pietruszki, całość oprószyć tymiankiem i cynamonem, przyprawić solą i pieprzem, chwilę przesmażyć cały czas mieszając, wlać wino, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 – 20 minut, lekko przestudzić, wyjąć listek laurowy i goździki, pozostałe składniki zmiksować, wlać śmietanę, przemieszać, zagotować.
  • Skórki z gruszek rozłożyć na folii aluminiowej, na nich ułożyć piersi kaczki, folię szczelnie zawinąć, ułożyć na ruszcie w brytfance, piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 140 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Piersi kaczki podawać na ciepło, polane ciepłym sosem gruszkowym, przybrane gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; wyśmienite do kaczki Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle, znakomitą do kaczki surówkę Kapustę czerwoną z jabłkiem

Kulinarek poleca; Pierś kaczki w marynacie miodowej ; Pierś kaczki w sosie wiśniowym

Kulinarek poleca; Surówki ; Przystawki do potraw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]