Składniki
- 80 dag piersi kaczki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki masła
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki sosu
- 50 dag gruszek
- 2 średnie cebule
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 listek laurowy
- 2 goździki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć sokiem z cytryny, masłem, tymiankiem i solą, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
- Sos; gruszki umyć, osuszyć, obrać (skórki zachować), przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, w rondlu na roztopionym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone gruszki, listek laurowy, goździki, natkę pietruszki, całość oprószyć tymiankiem i cynamonem, przyprawić solą i pieprzem, chwilę przesmażyć cały czas mieszając, wlać wino, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 – 20 minut, lekko przestudzić, wyjąć listek laurowy i goździki, pozostałe składniki zmiksować, wlać śmietanę, przemieszać, zagotować.
- Skórki z gruszek rozłożyć na folii aluminiowej, na nich ułożyć piersi kaczki, folię szczelnie zawinąć, ułożyć na ruszcie w brytfance, piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 140 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Piersi kaczki podawać na ciepło, polane ciepłym sosem gruszkowym, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; wyśmienite do kaczki Kluski ziemniaczane podsmażane na maśle, znakomitą do kaczki surówkę Kapustę czerwoną z jabłkiem
Kulinarek poleca; Pierś kaczki w marynacie miodowej ; Pierś kaczki w sosie wiśniowym
Kulinarek poleca; Surówki ; Przystawki do potraw