Składniki
- 1 średnia główka czerwonej kapusty
- 1 duża czerwona cebula
- 2 duże winne jabłka
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić na połowę, wyciąć głąby, drobno poszatkować.
- W garnku zagotować posoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny, do wrzątku wrzucić posiekaną kapustę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, doprowadzić do ponownego wrzenia wody, zmniejszyć płomień, gotować około 2 minuty, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą, dokładnie osączyć.
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, jabłka obrać, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cienkie plasterki.
- Sos; miód utrzeć z olejem i 2 łyżkami soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
- Osączoną kapustę połączyć z plasterkami cebuli i plasterkami jabłek, wszystko razem przemieszać, zalać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, odstawić do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Wyśmienita do mięs pieczonych, pieczonego drobiu i pieczonych ryb
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kapustę biało czerwoną w sosie jogurtowym ; Kapustę czerwoną z jabłkiem i suszonymi śliwkami ; Kapustę czerwoną z marchewką ; Kapustę czerwoną z ogórkiem