KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKIEM


Składniki

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 duże winne jabłka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić na połowę, wyciąć głąby, drobno poszatkować.
  • W garnku zagotować posoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny, do wrzątku wrzucić posiekaną kapustę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, doprowadzić do ponownego wrzenia wody, zmniejszyć płomień, gotować około 2 minuty, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą, dokładnie osączyć.
  • Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, jabłka obrać, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cienkie plasterki.
  • Sos; miód utrzeć z olejem i 2 łyżkami soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
  • Osączoną kapustę połączyć z plasterkami cebuli i plasterkami jabłek, wszystko razem przemieszać, zalać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, odstawić do lodówki na około 30 minut.
     

Info Kulinarka

Wyśmienita do mięs pieczonych, pieczonego drobiu i pieczonych ryb

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kapustę biało czerwoną w sosie jogurtowym ; Kapustę czerwoną z jabłkiem i suszonymi śliwkami ; Kapustę czerwoną z marchewką ; Kapustę czerwoną z ogórkiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]