Składniki
- 1 średnia główka czerwonej kapusty
- 2 winne jabłka
- 15 dag suszonych śliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić na połowę, wyciąć głąby, drobno poszatkować.
- W garnku zagotować posoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny, do wrzątku wrzucić posiekaną kapustę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, doprowadzić do ponownego wrzenia wody, zmniejszyć płomień, gotować około 2 minuty, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą, dokładnie osączyć.
- Jabłka umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, śliwki opłukać, osuszyć, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Osączoną kapustę wymieszać z jabłkami, suszonymi śliwkami, posiekaną natką pietruszki, skropić pozostałym sokiem z cytryny i oliwą, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, przemieszać.
- Surówkę przed podaniem przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Wyśmienita do mięs duszonych i pieczonych, pieczonego drobiu i pieczonych ryb
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Kapustę czerwoną z jabłkiem ; Kapustę czerwoną z marchewką ; Kapustę czerwoną z ogórkiem