KAPUSTA CZERWONA Z OGÓRKIEM


Składniki

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 1 cytryna
  • 1 duże winne jabłko
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 kwaszone ogórki
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić na połowę, wyciąć głąby, drobno poszatkować.
  • W garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku wrzucić posiekaną kapustę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, doprowadzić do ponownego wrzenia wody, zmniejszyć płomień, gotować około 10 minut, odcedzić na durszlaku, przelać zimna wodą, osączyć.
  • Cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, odstawić, jabłko umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć otartą skórką z cytryny, skropić sokiem z połowy cytryny, cebulę obrać, drobno posiekać, ogórki pokroić w małą kostkę.
  • Osączoną kapustę połączyć z jabłkiem, cebulą i ogórkami, skropić oliwą i sokiem z pozostałej cytryny, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 90 minut.
     

Info Kulinarka

Wyśmienita do mięs pieczonych i pieczonego drobiu, znakomita do smażonych kotletów

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory

Kulinarek poleca; Kapustę biało czerwoną w sosie jogurtowym ; Kapustę czerwoną z jabłkiem ; Kapustę czerwoną z marchewką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]