KAPUSTA BIAŁO CZERWONA W SOSIE JOGURTOWYM


Składniki

  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 40 dag orzechów włoskich
  • 1 duża cebula

Składniki na sos

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Kapustę białą i czerwoną oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić na połowę, wyciąć głąby, drobno poszatkować, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, odstawić.
  • Ziarna orzechów przebrać (oczyścić), posiekać, cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Sos; jogurt połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny, musztardą i oliwą, całość zmiksować, sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Poszatkowaną, sparzoną i osączoną kapustę połączyć z posiekanymi orzechami i pokrojoną w krążki cebulą, całość przemieszać, surówkę polać przygotowanym sosem jogurtowym, ponownie przemieszać (surówkę można też polać częścią przygotowanego sosu jogurtowego, resztę sosu można podać do surówki osobno).
  • Surówkę przed podaniem przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Wyśmienita do mięs duszonych i pieczonych, pieczonego drobiu i pieczonych ryb

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Kapustę białą z marchewką ; Kapustę białą z marynowaną papryką w sosie winegret ; Kapustę czerwoną z jabłkiem ; Kapustę czerwoną z marchewką ; Kapustę czerwoną z ogórkiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]