Składniki
- 1 średnia główka białej kapusty
- 1 średnia główka czerwonej kapusty
- 40 dag orzechów włoskich
- 1 duża cebula
Składniki na sos
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Kapustę białą i czerwoną oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić na połowę, wyciąć głąby, drobno poszatkować, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, odstawić.
- Ziarna orzechów przebrać (oczyścić), posiekać, cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Sos; jogurt połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny, musztardą i oliwą, całość zmiksować, sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Poszatkowaną, sparzoną i osączoną kapustę połączyć z posiekanymi orzechami i pokrojoną w krążki cebulą, całość przemieszać, surówkę polać przygotowanym sosem jogurtowym, ponownie przemieszać (surówkę można też polać częścią przygotowanego sosu jogurtowego, resztę sosu można podać do surówki osobno).
- Surówkę przed podaniem przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Wyśmienita do mięs duszonych i pieczonych, pieczonego drobiu i pieczonych ryb
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Kapustę białą z marchewką ; Kapustę białą z marynowaną papryką w sosie winegret ; Kapustę czerwoną z jabłkiem ; Kapustę czerwoną z marchewką ; Kapustę czerwoną z ogórkiem