Składniki
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, drobno poszatkować, lekko posolić, ugnieść rękoma, odstawić pod przykryciem na około 30 minut, osączyć z soku Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odstawić.
- Marchewki obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce do dużych oczkach, cebulę obrać, drobno posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
- Sos; jogurt połączyć z musztardą, przyprawić białym pieprzem, przemieszać, odstawić.
- Osączoną z soku kapustę połączyć z tartą marchewką, posiekaną cebulą i posiekaną natką pietruszki, wszystkie składniki przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do lodówki na około 20 minut.
Info Kulinarka
Wyśmienita do pieczonych mięs i pieczonego drobiu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kapustę białą marynowaną z warzywami ; Kapustę biało czerwoną w sosie jogurtowym ; Surówki