KAPUSTA BIAŁA Z MARCHEWKĄ


Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • sól, biały pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, drobno poszatkować, lekko posolić, ugnieść rękoma, odstawić pod przykryciem na około 30 minut, osączyć z soku Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odstawić.
  • Marchewki obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce do dużych oczkach, cebulę obrać, drobno posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
  • Sos; jogurt połączyć z musztardą, przyprawić białym pieprzem, przemieszać, odstawić.
  • Osączoną z soku kapustę połączyć z tartą marchewką, posiekaną cebulą i posiekaną natką pietruszki, wszystkie składniki przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do lodówki na około 20 minut.
     

Info Kulinarka

Wyśmienita do pieczonych mięs i pieczonego drobiu

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Kapustę białą marynowaną z warzywami ; Kapustę biało czerwoną w sosie jogurtowym ; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]