KAPUSTA BIAŁA MARYNOWANA Z WARZYWAMI


Składniki

  • 1 główka młodej białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 kalarepka
  • cukier, sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki zalewy

  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy

Etapy przygotowania

  • Marynata; zagotować bulion wymieszany z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą, przestudzić, dodać ocet i olej, przemieszać, odstawić.
  • Kapustę Zobacz Info; Rady dotyczące kapusty, oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąb, opłukać, osuszyć, poszatkować, przełożyć do miski lub garnka, zalać przygotowaną, wystudzoną marynatą, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 90 minut (co jakiś czas przemieszać).
  • Marchewkę i kalarepkę, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Kapustę osączyć z marynaty, wymieszać z marchewką i kalarepką, przyprawić cukrem, solą i pieprzem, wierzch przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Wyśmienita do pieczonego drobiu i smażonych ryb

Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Kapustę białą marynowaną z buraczkami ; Kapustę białą z marchewką ; Kapustę czerwoną marynowaną na słodko ; Kapustę pekińską marynowaną z warzywami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]