Składniki
- 1 główka młodej białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 kalarepka
- cukier, sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki zalewy
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 duża cebula
- 4 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oliwy
Etapy przygotowania
- Marynata; zagotować bulion wymieszany z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą, przestudzić, dodać ocet i olej, przemieszać, odstawić.
- Kapustę Zobacz Info; Rady dotyczące kapusty, oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąb, opłukać, osuszyć, poszatkować, przełożyć do miski lub garnka, zalać przygotowaną, wystudzoną marynatą, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 90 minut (co jakiś czas przemieszać).
- Marchewkę i kalarepkę, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Kapustę osączyć z marynaty, wymieszać z marchewką i kalarepką, przyprawić cukrem, solą i pieprzem, wierzch przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Wyśmienita do pieczonego drobiu i smażonych ryb
Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Kapustę białą marynowaną z buraczkami ; Kapustę białą z marchewką ; Kapustę czerwoną marynowaną na słodko ; Kapustę pekińską marynowaną z warzywami