Składniki
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 4 duże marchewki
- 2 duże jabłka
- 3 łyżki majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1/2 cytryny
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać przekroić na połowę, wyciąć głąby, drobno poszatkować.
- Marchewki obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce do dużych oczkach.
- Jabłka obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Sos; majonez rozmieszać z jogurtem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstawić.
- Kapustę połączyć z marchewką i jabłkiem, przemieszać, polać sosem, ponownie przemieszać, odstawić do lodówki na około 20 minut.
Info Kulinarka
Wyśmienita do mięs pieczonych i pieczonego drobiu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Kapustę biało czerwoną w sosie jogurtowym ; Kapustę czerwoną z jabłkiem ; Kapustę czerwoną z ogórkiem