Składniki
- 1 główka młodej białej kapusty
- 1 słoik marynowanej papryki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek octu winnego
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- cukier, sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę Zobacz Info; Rady dotyczące kapusty, oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąb, opłukać, osuszyć, poszatkować, paprykę przełożyć na sito, osączyć z zalewy, pokroić w paski , cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- Sos; ocet utrzeć ze szczyptą cukru, soli i pieprzu, dodać oliwę i oregano, ubić trzepaczką na jednolity sos, następnie sos wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem.
- Kapustę połączyć z papryką, polać przygotowanym sosem, wymieszać, odstawić do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Paprykę marynowaną w ziołach ; Paprykę marynowaną w ziołach na ostro ; Paprykę marynowaną z czosnkiem
Kulinarek poleca; Kapustę białą w marynacie z rzeżuchą ; Kapustę biało czerwoną w sosie jogurtowym