Składniki
- 1 główka małej białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 duża kalarepa
- 1 opakowanie rzeżuchy
- cukier
- sól, pieprz
Składniki marynaty
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 duża cebula
- 6 łyżek octu winnego
- 8 łyżek oleju rzepakowego
Etapy przygotowania
- Marynata; bulion zagotować, do gotującego się bulionu dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę cebulę, przemieszać, odstawić, wystudzić, dodać ocet i olej, dokładnie wymieszać.
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić na połowę, wyciąć głąb, drobno poszatkować, skropić marynatą, przemieszać, odstawić pod przykryciem na około 60 minut.
- Marchewkę i kalarepę, obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rzeżuchę opłukać, osuszyć.
- Zamarynowaną kapustę połączyć z marchewką, kalarepą i rzeżuchą (część rzeżuchy pozostawić do dekoracji), przyprawić do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Surówkę podawać w salaterce, wierzch posypać rzeżuchą.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kapustę białą z marynowaną papryką w sosie winegret