KAPUSTA BIAŁA W MARYNACIE Z RZEŻUCHĄ


Składniki

  • 1 główka małej białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża kalarepa
  • 1 opakowanie rzeżuchy
  • cukier
  • sól, pieprz

Składniki marynaty

  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek octu winnego
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

Etapy przygotowania

  • Marynata; bulion zagotować, do gotującego się bulionu dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę cebulę, przemieszać, odstawić, wystudzić, dodać ocet i olej, dokładnie wymieszać.
  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić na połowę, wyciąć głąb, drobno poszatkować, skropić marynatą, przemieszać, odstawić pod przykryciem na około 60 minut.
  • Marchewkę i kalarepę, obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rzeżuchę opłukać, osuszyć.
  • Zamarynowaną kapustę połączyć z marchewką, kalarepą i rzeżuchą (część rzeżuchy pozostawić do dekoracji), przyprawić do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Surówkę podawać w salaterce, wierzch posypać rzeżuchą.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kapustę białą z marynowaną papryką w sosie winegret

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]