Składniki
- 2 piersi kaczki
- tymianek
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Składniki sosu
- 30 dag wiśni
- 2 średnie cebule
- 2 goździki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skórę naciąć w kratkę, mięso z każdej strony natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut, po wyjęciu z lodówki mięso zarumienić na rozgrzanym oleju, zarumienione przełożyć do żaroodpornego naczynia, naczynie nakryć żaroodporną folią aluminiową, stroną błyszczącą do środka, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Sos; wiśnie umyć, osączyć, wydrylować Zobacz Info; Rady dotyczące owoców (można użyć wiśni mrożonych, mrożone należy dodać bezpośrednio do sosu), cebulę obrać, pokroić w kostkę, na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać wydrylowane lub mrożone wiśnie, dodać goździki, całość oprószyć cukrem, podlać winem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając, mąkę rozmieszać z 5 łyżkami zimnej wody, dodać do sosu pod koniec gotowania, mieszając, gotować dalej, aż sos zgęstnieje Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu.
- Upieczone mięso pokroić w plastry, podawać gorące polane gorącym sosem wiśniowym, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kaczkę faszerowaną pieczarkami ; Kaczkę pieczoną w sosie śliwkowym ; Pierś kaczki w marynacie miodowej ; Pierś kaczki w sosie gruszkowym