Składniki
- 4 dzwonka halibuta (po około 20 dag każde)
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
- pieprz biały
Składniki na sos
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml śmietany 18%
- 1 limonka
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
- sól, pieprz biały
Składniki dodatkowe
- papier do pieczenia
- kilka gałązek świeżej mięty
Etapy przygotowania
- Dzwonka halibuta Zobacz Info; Rady dotyczące ryb umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, cytrynę umyć, przekroić, sokiem z cytryny skropić z obu stron dzwonka halibuta i oprószyć je białym pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
- W garnku do gotowania na parze zagotować niewielką ilość wody, dno koszyczka do gotowania na parze wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym z jednej strony masłem, na maśle ułożyć przygotowane dzwonka halibuta, koszyczek z rybą włożyć do garnka z wrzącą wodą (woda nie może dotykać dna koszyczka), rybę gotować na parze, pod przykryciem, na małym ogniu, około 15 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania ryb, ugotowane dzwonka wyjąć z koszyczka, ostudzić.
- Sos; jogurt połączyć ze śmietaną, dodać posiekaną mięte, przyprawić do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 – 15 minut.
- Halibuta polać sosem jogurtowym, przybrać gałązką mięty, podawać z sałatą z warzywami w sosie cytrynowym wg receptury Kulinarka (halibuta można też podawać na zimno z sosem chrzanowym z jabłkiem lub podawać na ciepło z sosem kaparowym lub koperkowym, Kulinarek poleca surówki z sałaty oraz sosy do gotowanych ryb podawanych na zimno i na ciepło Zobacz Info Kulinarka).
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące gotowania ryb ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ryb
Kulinarek poleca; Sałatę w sosie cytrynowym ; Sałatę z warzywami w sosie cytrynowym ; Surówki
Kulinarek poleca; sosy do ryb gotowanych podawanych na zimno Sos chrzanowy z jabłkiem ; Sos chrzanowy z kaparami ; Sos chrzanowy z rodzynkami ; Sos tatarski ; Sos tatarski inaczej ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek
Kulinarek poleca; sosy do ryb gotowanych podawanych na ciepło Sos kaparowy ; Sos koperkowy ; Sosy do potraw