Składniki
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula biała
- 2 pomidory
- tymianek
Składniki na sos
- 5 łyżek oliwy
- 5 łyżek wody mineralnej
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki posiekanego estragonu
- 1 duża cytryna
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Sałatę Zobacz Info; Rady dotyczące sałaty umyć, osuszyć, posiekać, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, pomidory umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki Zobacz; Rady dotyczące warzyw, odstawić.
- Sos; oliwę połączyć z wodą mineralną i winem, dodać posiekany szczypiorek, posiekany estragon, sok wyciśnięty z całej cytryny, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sałatę połączyć z papryką, cebulą i pomidorami, całość oprószyć tymiankiem, przemieszać, przed podaniem polać (skropić) sosem, przemieszać.
Info Kulinarka
Znakomicie pasuje do ryb gotowanych i pieczonych podawanych na zimno i na ciepło
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące wina ; Właściwości lecznicze oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sałatę w sosie cytrynowym ; Surówki