SAŁATA W SOSIE CYTRYNOWYM


Składniki

  • 1 główka sałaty masłowej

Składniki na sos

  • 5 łyżek oliwy
  • 5 łyżek wody mineralnej
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki posiekanego estragonu
  • 1 duża cytryna
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Liście sałaty Zobacz Info; Rady dotyczące sałaty oderwać z główki, dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porwać palcami na mniejsze części Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Sos; oliwę połączyć z wodą mineralną i winem, dodać posiekany szczypiorek, posiekany estragon, sok wyciśnięty z całej cytryny, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Sałatę polać sosem przed samym podaniem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; wyśmienite sosy do zielonej sałaty Sos cebulowy ; Sos musztardowy ; Sos paprykowy ; Sos winegret ; Sos ziołowy

Kulinarek poleca; Sałatę z warzywami w sosie cytrynowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]