Składniki
- 1 główka sałaty masłowej
Składniki na sos
- 5 łyżek oliwy
- 5 łyżek wody mineralnej
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki posiekanego estragonu
- 1 duża cytryna
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Liście sałaty Zobacz Info; Rady dotyczące sałaty oderwać z główki, dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porwać palcami na mniejsze części Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Sos; oliwę połączyć z wodą mineralną i winem, dodać posiekany szczypiorek, posiekany estragon, sok wyciśnięty z całej cytryny, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sałatę polać sosem przed samym podaniem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; wyśmienite sosy do zielonej sałaty Sos cebulowy ; Sos musztardowy ; Sos paprykowy ; Sos winegret ; Sos ziołowy
Kulinarek poleca; Sałatę z warzywami w sosie cytrynowym