Składniki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 jabłka
- 3 łyżki startego chrzanu
- 2 łyżki rodzynek
- 50 ml winiaku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
- Rodzynki namoczyć w winiaku, odcedzić.
- Jogurt połączyć z jabłkami, chrzanem, rodzynkami, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, schłodzić w lodówce.
Info Kulinarka
Wyśmienicie podkreśla smak każdej pieczeni i wędlin, doskonały do gotowanych ryb podawanych na zimno
Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Sos chrzanowy z jabłkiem ; Sos chrzanowy z kaparami