Składniki
- 6 ziemniaków
- 4 marchewki
- 1 mały seler
- 1 por
- 1 duże winne jabłko
- 5 jajek
- 10 dag rodzynek
- 6 konserwowych ogórków
- 1 słoik marynowanej papryki
- 1 puszka kukurydzy
- 7 łyżek majonezu
- 7 łyżek posiekanego koperku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, marchewki i seler umyć, obrać, ugotować, odcedzić, wystudzić, pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, 2 jajka posiekać, pozostałe pokroić w plasterki, odstawić.
- Rodzynki na sitku przelać wrzącą wodą, osączyć, ogórki, paprykę i kukurydzę osączyć z zalewy, osączone ogórki i paprykę pokroić w kostkę, odstawić.
- Por oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, jabłko umyć, obrać, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, posiekać, odstawić, koperek opłukać, osuszyć, odstawić (1 łyżkę pozostawić do dekoracji).
- Ziemniaki połączyć w dużej salaterce z posiekanymi jajkami, rodzynkami, kukurydzą, pokrojonymi ogórkami, pokrojoną papryką, pokrojonym porem i posiekanym jabłkiem, wszystkie składniki przemieszać, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć plasterki pokrojonych jajek, odstawić do lodówki na około 15 – 20 minut
- Przed podaniem wierzch sałatki posypać posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące jajek ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze jajek
Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem ; Paprykę marynowaną w ziołach ; Paprykę marynowaną w ziołach na ostro ; Paprykę marynowaną z czosnkiem ; Przetwory