Składniki
-  50 dag makaronu łazanki
-  40 dag kapusty kiszonej
-  30 dag pieczarek
-  1 cebula
-  4 łyżki oleju
-  kminek
-  majeranek
-  sól, pieprz
-  kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
-  Kapustę wypłukać, odcisnąć (jeżeli jest mocno kwaśna czynność powtórzyć), włożyć do wrzącej wody, zagotować, gotować 15 minut, odcedzić, wystudzić, posiekać.
-  Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
-  Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć na złoty kolor, dodać kapustę, kilka ziaren kminku, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, dusić pod przykryciem około 15 minut.
-  W dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać łyżkę oleju (makaron nie będzie się sklejał), do wrzątku wkładać stopniowo makaron, powoli go mieszając, gotować około 10 minut al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
-  Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać z kapustą i pieczarkami, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego resztą oleju, zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
-  Łazanki podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Makaron w sosie pesto ; Spaghetti z mięsem i pomidorami ; Spaghetti z serem ; Spaghetti z tuńczykiem
Kulinarek poleca; wyśmienity do makaronów Sos boloński ; Sos pesto ; Sos szpinakowy