Składniki
- 80 dag surowej białej kiełbasy
- 15 dag wędzonego boczku w plasterkach
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek majeranku
- olej
- grubo mielony kolorowy pieprz
Etapy przygotowania
- Kiełbasę opłukać, każdą nakłuć 2 – 3 razy widelcem (nie będzie pękać), zalać zimną wodą, tak aby kiełbasa była zakryta, dodać obrany czosnek, obraną i przekrojoną cebulę, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, doprowadzić do lekkiego zagotowania wody (woda powinna tylko “mrugać”, a nie gotować się), gotować (parzyć) na małym ogniu około 15 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa/kiełbasy, wyjąć z wody, osączyć, przestudzić.
- Przestudzone kawałki kiełbasy, naciąć wzdłuż, dość głęboko, w nacięcia włożyć gałązki opłukanych ziół, każdą kiełbasę owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką.
- Owiniętą w boczek kiełbasę smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
- Usmażoną kiełbasę ułożyć na półmisku, posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem, podawać na gorąco z pieczywem, musztardą Zobacz Info; Rady dotyczące musztardy, sosem żurawinowym lub tartym chrzanem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kiełbasę białą pieczona w cebuli i jabłkach ; Kiełbasę białą pieczoną w jabłkach i borówkach ; Kiełbasę białą pieczoną w porzeczkach ; Kiełbasę białą z pieca ; Kiełbasę białą z pieca ze smażoną dymką
Kulinarek poleca; wyśmienity do kiełbasy Chrzan tarty z jajkiem ; Sos żurawinowy