KIEŁBASA BIAŁA PIECZONA W JABŁKACH I BORÓWKACH


Składniki

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 4 duże winne jabłka
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek borówek do mięs ze słoiczka
  • 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 8 łyżek oleju
  • majeranek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Kiełbasę opłukać, każdą nakłuć 2 – 3 razy widelcem (nie będzie pękać), jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Glazura; borówki połączyć z chrzanem, dokładnie wymieszać.
  • Jabłka wymieszać z cebulą, oprószyć szczyptą majeranku, szczyptą soli i szczyptą świeżo mielonego pieprzu, skropić 6 łyżkami oleju, przemieszać, rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia lub na dnie brytfanki, na jabłkach ułożyć kiełbaski, każdą posmarować pozostałym olejem i przygotowaną glazurą, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
  • Kiełbasę i jabłka ułożyć na półmisku, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na gorąco z pieczywem.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kiełbasę białą pieczoną w cebuli i jabłkach ; Kiełbasę białą pieczoną w porzeczkach ; Kiełbasę białą z pieca ; Kiełbasę białą z pieca ze smażoną dymką ; Kiełbasę białą z ziołami smażoną w boczku

Kulinarek poleca; Chrzan tarty z jabłkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]