Składniki
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 4 duże winne jabłka
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek borówek do mięs ze słoiczka
- 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
- 8 łyżek oleju
- majeranek
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Kiełbasę opłukać, każdą nakłuć 2 – 3 razy widelcem (nie będzie pękać), jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, czosnek obrać, drobno posiekać.
- Glazura; borówki połączyć z chrzanem, dokładnie wymieszać.
- Jabłka wymieszać z cebulą, oprószyć szczyptą majeranku, szczyptą soli i szczyptą świeżo mielonego pieprzu, skropić 6 łyżkami oleju, przemieszać, rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia lub na dnie brytfanki, na jabłkach ułożyć kiełbaski, każdą posmarować pozostałym olejem i przygotowaną glazurą, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Kiełbasę i jabłka ułożyć na półmisku, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na gorąco z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kiełbasę białą pieczoną w cebuli i jabłkach ; Kiełbasę białą pieczoną w porzeczkach ; Kiełbasę białą z pieca ; Kiełbasę białą z pieca ze smażoną dymką ; Kiełbasę białą z ziołami smażoną w boczku
Kulinarek poleca; Chrzan tarty z jabłkami