Składniki
- 6 surowych białych kiełbas
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Kiełbasę opłukać, każdą nakłuć 2 – 3 razy widelcem (nie będzie pękać), zalać zimną wodą, tak aby kiełbasa była zakryta, dodać obrany czosnek, obraną i przekrojoną cebulę, obraną marchewkę, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, doprowadzić do lekkiego zagotowania wody (woda powinna tylko “mrugać”, a nie gotować się), gotować (parzyć) na małym ogniu około 15 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa/kiełbasy, wyjąć z wody, osączyć, przestudzić.
- Ugotowaną (sparzoną) kiełbasę ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posmarować olejem, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia mięsa/kiełbasy, aż kiełbasa się przyrumieni.
- Kiełbasę ułożyć na półmisku, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na gorąco z pieczywem, musztardą Zobacz Info; Rady dotyczące musztardy, sosem żurawinowym lub tartym chrzanem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania i pieczenia mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kiełbasę białą z pieca ze smażoną dymką ; Kiełbasę białą z pieca pieczoną w cebuli jabłkach ; Kiełbasę białą pieczoną w jabłkach i borówkach ; Kiełbasę białą pieczoną w porzeczkach ; Kiełbasę białą z ziołami smażoną w boczku
Kulinarek poleca; wyśmienity do kiełbasy Chrzan tarty z jajkami ; Sos żurawinowy