Składniki
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 1/2 szklanki dżemu z czerwonych porzeczek
- 4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka czystej wódki
- 2 łyżki oleju
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Kiełbasę opłukać, każdą nakłuć 2 – 3 razy widelcem (nie będzie pękać), zalać zimną wodą, tak aby kiełbasa była zakryta, doprowadzić do lekkiego zagotowania wody (woda powinna tylko “mrugać”, a nie gotować się), gotować (parzyć) na małym ogniu około 15 minut, wyjąć z wody, osączyć, przestudzić.
- Glazura; drzem połączyć z chrzanem i wódką, dokładnie wymieszać.
- Ugotowaną (sparzoną) kiełbasę ułożyć na ruszcie w brytfance, posmarować olejem, piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, kiedy kiełbasa zacznie się rumienić, posmarować ją porzeczkową glazurą, piec jeszcze około 15 minut.
- Kiełbasę ułożyć na półmisku, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na gorąco z pieczywem i tartym chrzanem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek proponuje; Kiełbasę białą pieczoną w cebuli i jabłkach ; Kiełbasę białą pieczoną w jabłkach i borówkach ; Kiełbasę białą z pieca ; Kiełbasę białą z pieca ze smażoną dymką ; Kiełbasę białą z ziołami smażoną w boczku
Kulinarek poleca; Chrzan tarty z jajkiem