Składniki
- 6 surowych białych kiełbas
- 4 duże cebule
- 2 duże winne jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 3 łyżeczki dżemu z czerwonej porzeczki
- 1 łyżeczka Vegety
- 4 łyżki oleju
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- mielona ostra papryka
- majeranek
- cukier
Etapy przygotowania
- Kiełbasę opłukać, każdą nakłuć 2 – 3 razy widelcem (nie będzie pękać), zalać zimną wodą, tak aby kiełbasa była zakryta, dodać 1 obraną i przekrojoną cebulę, 2 obrane ząbki czosnku, obraną marchewkę, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, doprowadzić do lekkiego zagotowania wody (woda powinna tylko “mrugać”, a nie gotować się), gotować (parzyć) na małym ogniu około 15 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa/kiełbasy, wyjąć z wody, osączyć.
- Pozostałe cebule obrać, pokroić w talarki, jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki.
- Bejca; 2 łyżki oleju wymieszać z 3 łyżeczkami dżemu.
- Na rozgrzanych 2 łyżkach oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone jabłka, przemieszać, oprószyć Vegetą, przyprawić papryką, majerankiem i cukrem, dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut.
- Podduszoną cebulę z jabłkami przełożyć do żaroodpornego naczynia i równomiernie rozprowadzić w naczyniu, na wierzchu ułożyć ugotowaną (sparzoną) białą kiełbasę, posmarować ją przygotowaną bejcą, całość podlać odrobiną przegotowanej wody (5 – 6 łyżek), piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia mięsa/kiełbasy, aż kiełbasa się przyrumieni.
- Kiełbasę i cebulę z jabłkami ułożyć na półmisku, podawać na gorąco z pieczywem, musztardą Zobacz Info; Rady dotyczące musztardy, sosem żurawinowym lub tartym chrzanem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania i pieczenia mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kiełbasę białą pieczoną w jabłkach i borówkach ; Kiełbasę białą pieczoną w porzeczkach ; Kiełbasę białą z pieca ; Kiełbasę białą z pieca ze smażoną dymką ; Kiełbasę białą z ziołami smażoną w boczku
Kulinarek poleca; wyśmienity do kiełbasy Chrzan tarty z jajkiem ; Sos żurawinowy