Składniki
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 3 pęczki dymki ze szczypiorem
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kiełbasę włożyć do gotującej się wody, doprowadzić do ponownego wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (woda powinna tylko “mrugać, a nie gotować się), ugotowaną kiełbasę wyjąć z wody, podzielić na kiełbaski, każdą kiełbaskę nakłuć widelcem co 2 – 3 cm, odstawić, dymki wraz ze szczypiorem oczyścić, opłukać, cebulki pokroić w plasterki, szczypior grubo posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, na rozgrzany olej włożyć przygotowane kiełbaski, kiełbaski smażyć na średnim ogniu, aż od spodu się zarumienią, przewrócić je na drugą stronę, smażyć na średnim ogniu do czasu zarumienienia od spodu.
- Usmażone kiełbaski zdjąć z patelni, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- W czasie pieczenia kiełbasy, na patelni z tłuszczem, pozostałym z jej smażenia, usmażyć pokrojoną dymkę wraz z posiekanym szczypiorem, przyprawić solą i pieprzem, dodać do upieczonej kiełbasy.
- Kiełbasę ułożyć na półmisku, obłożyć ją usmażoną dymką, podawać na gorąco lub na zimno z pieczywem i tartym chrzanem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kiełbasę białą pieczoną w cebuli i jabłkach ; Kiełbasę białą pieczoną w jabłkach i borówkach ; Kiełbasę białą pieczoną w porzeczkach ; Kiełbasę białą z pieca ; Kiełbasę białą z ziołami smażoną w boczku
Kulinarek poleca; Chrzan tarty z jajkiem