KIEŁBASA BIAŁA Z PIECA ZE SMAŻONĄ DYMKĄ


Składniki

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 3 pęczki dymki ze szczypiorem
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kiełbasę włożyć do gotującej się wody, doprowadzić do ponownego wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (woda powinna tylko “mrugać, a nie gotować się), ugotowaną kiełbasę wyjąć z wody, podzielić na kiełbaski, każdą kiełbaskę nakłuć widelcem co 2 – 3 cm, odstawić, dymki wraz ze szczypiorem oczyścić, opłukać, cebulki pokroić w plasterki, szczypior grubo posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, na rozgrzany olej włożyć przygotowane kiełbaski, kiełbaski smażyć na średnim ogniu, aż od spodu się zarumienią, przewrócić je na drugą stronę, smażyć na średnim ogniu do czasu zarumienienia od spodu.
  • Usmażone kiełbaski zdjąć z patelni, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
  • W czasie pieczenia kiełbasy, na patelni z tłuszczem, pozostałym z jej smażenia, usmażyć pokrojoną dymkę wraz z posiekanym szczypiorem, przyprawić solą i pieprzem, dodać do upieczonej kiełbasy.
  • Kiełbasę ułożyć na półmisku, obłożyć ją usmażoną dymką, podawać na gorąco lub na zimno z pieczywem i tartym chrzanem.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kiełbasę białą pieczoną w cebuli i jabłkach ; Kiełbasę białą pieczoną w jabłkach i borówkach ; Kiełbasę białą pieczoną w porzeczkach ; Kiełbasę białą z pieca ; Kiełbasę białą z ziołami smażoną w boczku

Kulinarek poleca; Chrzan tarty z jajkiem


Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]