PASZTECKI ZIEMNIACZANE Z RYBĄ


Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 50 dag filetów z dorsza
  • 2 duże cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do ryb
  • mąka
  • olej
  • sól, biały pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, odstawić Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor, odstawić.
  • Cebulę obrać, grubo posiekać, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
  • Ziemniaki zmielić wraz z usmażoną rybą i zeszkloną cebulą, do zmielonych składników wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do ryb, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
  • Z przygotowanej masy, wilgotnymi dłońmi, uformować podłużne krokieciki, każdy obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
  • Paszteciki podawać na ciepło z czerwonym barszczykiem oraz z sosem np. tatarskim Zobacz Info Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Filet dorsza można zastąpić wędzonym łososiem, a do masy można dodać łyżkę posiekanego marynowanego pieprzu

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Barszczyk ; Sos tatarski ; Sos tatarski z grzybami

Kulinarek poleca; Paszteciki ziemniaczane z szynką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]