Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 50 dag filetów z dorsza
- 2 duże cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 jajka
- 2 łyżki przyprawy do ryb
- mąka
- olej
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, odstawić Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor, odstawić.
- Cebulę obrać, grubo posiekać, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Ziemniaki zmielić wraz z usmażoną rybą i zeszkloną cebulą, do zmielonych składników wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do ryb, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
- Z przygotowanej masy, wilgotnymi dłońmi, uformować podłużne krokieciki, każdy obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Paszteciki podawać na ciepło z czerwonym barszczykiem oraz z sosem np. tatarskim Zobacz Info Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Filet dorsza można zastąpić wędzonym łososiem, a do masy można dodać łyżkę posiekanego marynowanego pieprzu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Barszczyk ; Sos tatarski ; Sos tatarski z grzybami
Kulinarek poleca; Paszteciki ziemniaczane z szynką