PASZTECKI ZIEMNIACZANE Z SZYNKĄ


Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 2 grube plastry szynki
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki tartej bułki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 2 jajka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, przecisnąć przez praskę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Do ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, starty żółty ser, tartą bułkę, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę, z przygotowanej masy, wilgotnymi dłońmi, uformować podłużne krokieciki, odstawić.
  • Szynkę pokroić w paski, paski szynki wcisnąć do środka każdego krokiecika, krokieciki ponownie zalepić, panierować kolejno w roztrzepanych jajkach, obtoczyć w tartej bułce i startym serze, usmażyć na rozgrzanym oleju Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
  • Paszteciki podawać na ciepło z czerwonym barszczykiem oraz z sosem np. tatarskim Zobacz Info Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Doskonała przystawka do gorącego barszczyku

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Barszczyk ; Sos tatarski ; Sos tatarski z grzybami

Kulinarek poleca; Paszteciki ziemniaczane z rybą

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]