Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 2 grube plastry szynki
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki tartej bułki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- 2 jajka
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki startego żółtego sera
- olej do smażenia
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, przecisnąć przez praskę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Do ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, starty żółty ser, tartą bułkę, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę, z przygotowanej masy, wilgotnymi dłońmi, uformować podłużne krokieciki, odstawić.
- Szynkę pokroić w paski, paski szynki wcisnąć do środka każdego krokiecika, krokieciki ponownie zalepić, panierować kolejno w roztrzepanych jajkach, obtoczyć w tartej bułce i startym serze, usmażyć na rozgrzanym oleju Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Paszteciki podawać na ciepło z czerwonym barszczykiem oraz z sosem np. tatarskim Zobacz Info Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Doskonała przystawka do gorącego barszczyku
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Barszczyk ; Sos tatarski ; Sos tatarski z grzybami
Kulinarek poleca; Paszteciki ziemniaczane z rybą