Składniki
- 1 karton barszczu czerwonego
- 5 suszonych moreli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała laska cynamonu
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 cytryna
- koncentrat barszczu czerwonego
Etapy przygotowania
- Barszcz z kartonu przelać do garnka (barszcz można przyrządzić na domowym zakwasie buraczanym przygotowanym wg receptury Kulinarka Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zupy).
- Do barszczu dodać pokrojone w paski suszone morele, drobno posiekany czosnek, cynamon, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i imbir, przemieszać.
- Całość podgrzać bez przykrycia na małym ogniu około 15 minut nie doprowadzając do wrzenia, w trakcie podgrzewania przyprawić do smaku sokiem z cytryny i koncentratem barszczu czerwonego.
- Przed podaniem barszcz przecedzić, podawać gorący.
Info Kulinarka
Wyśmienicie rozgrzewa w mroźne zimowe dni
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup
Kulinarek poleca; wyśmienite do barszczyku Krokiety z kapustą i serem ; Paszteciki ziemniaczane z rybą ; Paszteciki ziemniaczane z szynką