Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 4 jajka
- sól
Składniki na nadzienie
- 80 dag kwaszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 żółtka
- 6 łyżek pokruszonego sera feta
- 4 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- tarta bułka
- olej do smażenia
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Ciasto; mąkę zmiksować z mlekiem, wodą, jajkami i szczyptą soli, odstawić na około 15 – 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia (naleśniki).
- Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno posiekać, cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Nadzienie; na patelni roztopić masło, zeszklić na nim pokrojoną cebulę, dodać kapustę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka, miękką kapustę odstawić, przestudzić, do przestudzonej kapusty dodać żółtka, pokruszony ser, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem, kolejno wlewać porcje przygotowanego ciasta i usmażyć cienkie naleśniki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, usmażone naleśniki ułożyć jeden na drugim w stosik, zapobiegnie to ich wysychaniu.
- Na usmażone naleśniki ułożyć przygotowany farsz, każdy naleśnik ściśle zawinąć, formując krokiety, krokiety obtoczyć w tartej bułce, zarumienić na rozgrzanym oleju.
- Krokiety podawać na ciepło z czerwonym barszczykiem oraz z sosem np. tatarskim Zobacz Info Kulinarka, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Barszczyk ; Sos tatarski ; Sos tatarski z grzybami ; Sos tzatziki ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek