Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 5 jajek
- 5 płatów śledziowych (matiasa) w marynacie octowej
- 8 konserwowych ogórków
- 1 duże winne jabłko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Składniki na sos
- 9 łyżek oliwy
- 2 łyżk1 musztardy miodowej
- 2 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 średniej cytryny
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić na plasterki Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw.
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić na cząstki.
- Śledzie osączyć z zalewy, pokroić na małe kawałki, ogórki osączyć z zalewy, pokroić w grube plasterki, jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i razem ze skórką pokroić w cienkie plasterki a następnie w krótkie słupki, natkę pietruszki opłukać, posiekać, odstawić.
- Sos; oliwę utrzeć z musztardą, dodać posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Pokrojone ziemniaki, jajka, śledzie, ogórki i jabłko, połączyć w dużej salaterce, przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 – 20 minut.
- Przed podaniem wierzch sałatki posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca’ Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem ; Przetwory