SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JAJKIEM I ŚLEDZIEM


Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 5 jajek
  • 5 płatów śledziowych (matiasa) w marynacie octowej
  • 8 małych konserwowych ogórków
  • 1 duże winne jabłko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Składniki na sos

  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 średniej cytryny
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić na plasterki Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw.
  • Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić na cząstki.
  • Śledzie osączyć z zalewy, pokroić na małe kawałki, ogórki osączyć z zalewy, pokroić na połówki lub grube plasterki, jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i razem ze skórką pokroić w cienkie słupki, natkę pietruszki opłukać, posiekać, odstawić.
  • Sos; oliwę utrzeć z musztardą, dodać posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Pokrojone ziemniaki, jajka, śledzie, ogórki i jabłko, połączyć w dużej salaterce, przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 – 20 minut.
  • Przed podaniem wierzch sałatki posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca’ Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem ; Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]