PYZY Z KISZONĄ KAPUSTĄ


Składniki na ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • sól

Składniki na farsz

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • sól

Składniki okrasy

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, połowę ziemniaków ugotować w skórkach Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę, pozostałe ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć płyn, odstawić na około 20 minut, aby na dnie naczynia zebrała się skrobia, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, odstawić.
  • Farsz; kapustę odcisnąć, raz lub dwa razy opłukać w zimnej wodzie, ponownie dokładnie odcisnąć, poszatkować, ugotować w lekko osolonej wodzie (od za wrzenia wody gotować nie dłużej niż 15 minut), odcedzić, wystudzić.
  • Ciasto; ziemniaki ugotowane połączyć z ziemniakami tartymi wraz ze skrobią, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony koperek, wbić jajka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, starannie zagnieść ciasto.
  • Z ciasta uformować grube wałki i pokroić je na krążki, każdy krążek rozgnieść na placuszek, na każdy nałożyć łyżeczkę farszu, zalepić brzegi, uformować kuliste pyzy.
  • Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Okrasa; cebulę obrać, pokroić w piórka, zarumienić na rozgrzanym oleju.
  • Pyzy podawać na ciepło okraszone tłuszczem z cebulką.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Pyzy z mięsem ; Pyzy z mięsem inaczej ; Pyzy z mięsem i grzybami ; Pyzy z oscypkiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]