Składniki na ciasto
- 1 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- sól
Składniki na farsz
- 1 kg kiszonej kapusty
- sól
Składniki okrasy
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, połowę ziemniaków ugotować w skórkach Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę, pozostałe ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć płyn, odstawić na około 20 minut, aby na dnie naczynia zebrała się skrobia, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, odstawić.
- Farsz; kapustę odcisnąć, raz lub dwa razy opłukać w zimnej wodzie, ponownie dokładnie odcisnąć, poszatkować, ugotować w lekko osolonej wodzie (od za wrzenia wody gotować nie dłużej niż 15 minut), odcedzić, wystudzić.
- Ciasto; ziemniaki ugotowane połączyć z ziemniakami tartymi wraz ze skrobią, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony koperek, wbić jajka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, starannie zagnieść ciasto.
- Z ciasta uformować grube wałki i pokroić je na krążki, każdy krążek rozgnieść na placuszek, na każdy nałożyć łyżeczkę farszu, zalepić brzegi, uformować kuliste pyzy.
- Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Okrasa; cebulę obrać, pokroić w piórka, zarumienić na rozgrzanym oleju.
- Pyzy podawać na ciepło okraszone tłuszczem z cebulką.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Pyzy z mięsem ; Pyzy z mięsem inaczej ; Pyzy z mięsem i grzybami ; Pyzy z oscypkiem