Składniki na ciasto
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Składniki na farsz
- 20 dag twarogu
- 5 dag oscypka
- 2 cebule
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Składniki okrasy
- 10 dag wędzonego boczku
- 5 pieczarek
- 2 łyżki oleju
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, połowę ziemniaków ugotować w skórkach Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania warzyw, ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę, pozostałe ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć płyn, odstawić na około 20 minut, aby na dnie naczynia zebrała się skrobia.
- Farsz; twaróg rozgnieść widelcem, wbić jajko, dodać śmietanę, wymieszać, cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać do twarogu, oscypek zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do twarogu, całość dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Ciasto; ziemniaki ugotowane połączyć z ziemniakami tartymi wraz ze skrobią, wbić jajka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, zagnieść ciasto.
- Z ciasta uformować grube wałki i pokroić je na krążki, każdy krążek rozgnieść na placuszek, na każdy nałożyć łyżeczkę farszu, zalepić brzegi, uformować kuliste pyzy.
- Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Okrasa; pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż do odparowania płynu, dodać pokrojony w kostkę boczek, przemieszać, chwilę przesmażyć.
- Pyzy podawać na ciepło okraszone boczkiem z pieczarkami.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Pyzy z mięsem ; Pyzy z mięsem inaczej ; Pyzy z mięsem i grzybami