PYZY Z OSCYPKIEM


Składniki na ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Składniki na farsz

  • 20 dag twarogu
  • 5 dag oscypka
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Składniki okrasy

  • 10 dag wędzonego boczku
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżki oleju

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, połowę ziemniaków ugotować w skórkach Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania warzyw, ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę, pozostałe ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć płyn, odstawić na około 20 minut, aby na dnie naczynia zebrała się skrobia.
  • Farsz; twaróg rozgnieść widelcem, wbić jajko, dodać śmietanę, wymieszać, cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać do twarogu, oscypek zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do twarogu, całość dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
  • Ciasto; ziemniaki ugotowane połączyć z ziemniakami tartymi wraz ze skrobią, wbić jajka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, zagnieść ciasto.
  • Z ciasta uformować grube wałki i pokroić je na krążki, każdy krążek rozgnieść na placuszek, na każdy nałożyć łyżeczkę farszu, zalepić brzegi, uformować kuliste pyzy.
  • Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Okrasa; pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż do odparowania płynu, dodać pokrojony w kostkę boczek, przemieszać, chwilę przesmażyć.
  • Pyzy podawać na ciepło okraszone boczkiem z pieczarkami.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Pyzy z mięsem ; Pyzy z mięsem inaczej ; Pyzy z mięsem i grzybami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]