PYZY Z MIĘSEM


Składniki na ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 30 dag mąki pszennej
  • sól

Składniki na farsz

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Składniki okrasy

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki tartej bułki

Etapy przygotowania

  • Ciasto; ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, wystudzić, zemleć, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść ciasto.
  • Farsz; do mielonego mięsa wbić jajko, dodać obraną, drobno posiekaną i zeszkloną na rozgrzanym oleju cebulę, do smaku dodać sól i pieprz, wszystko wymieszać.
  • Ciasto grubo rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu, zalepić brzegi, uformować kuliste pyzy, czynność powtarzać do całkowitego wyrobienia ciasta i farszu.
  • Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Okrasa; roztopić masło i po zebraniu piany wymieszać je z bułką tartą.
  • Pyzy podawać na ciepło, polane okrasą.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Pyzy z kiszoną kapustą ; Pyzy z mięsem inaczej ; Pyzy z mięsem i grzybami ; Pyzy z oscypkiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]