Składniki na ciasto
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 30 dag mąki pszennej
- sól
Składniki na farsz
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Składniki okrasy
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki tartej bułki
Etapy przygotowania
- Ciasto; ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, wystudzić, zemleć, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść ciasto.
- Farsz; do mielonego mięsa wbić jajko, dodać obraną, drobno posiekaną i zeszkloną na rozgrzanym oleju cebulę, do smaku dodać sól i pieprz, wszystko wymieszać.
- Ciasto grubo rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu, zalepić brzegi, uformować kuliste pyzy, czynność powtarzać do całkowitego wyrobienia ciasta i farszu.
- Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Okrasa; roztopić masło i po zebraniu piany wymieszać je z bułką tartą.
- Pyzy podawać na ciepło, polane okrasą.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Pyzy z kiszoną kapustą ; Pyzy z mięsem inaczej ; Pyzy z mięsem i grzybami ; Pyzy z oscypkiem