Składniki na ciasto
- 50 dag ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia
- 20 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Składniki na farsz
- 30 dag mielonego mięsa
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Pieczarki oczyścić, drobno posiekać, mieszając podsmażyć na oleju, aż do całkowitego odparowania płynu, odstawić.
- Farsz; cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mięso, podsmażone pieczarki, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, cały czas mieszając, smażyć około 10 minut, odstawić, wystudzić.
- Ciasto; ugotowane ziemniaki zmielić, dodać mąkę, szczyptę soli, wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto.
- Ciasto grubo rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu, zalepić brzegi, uformować kuliste pyzy, czynność powtarzać do całkowitego wyrobienia ciasta i farszu.
- Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Podawać na ciepło, polane zarumienioną na oleju cebulką.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Pyzy z kiszoną kapustą ; Pyzy z mięsem ; Pyzy z mięsem inaczej ; Pyzy z oscypkiem