PYZY Z MIĘSEM I GRZYBAMI


Składniki na ciasto

  • 50 dag ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na farsz

  • 30 dag mielonego mięsa
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Pieczarki oczyścić, drobno posiekać, mieszając podsmażyć na oleju, aż do całkowitego odparowania płynu, odstawić.
  • Farsz; cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mięso, podsmażone pieczarki, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, cały czas mieszając, smażyć około 10 minut, odstawić, wystudzić.
  • Ciasto; ugotowane ziemniaki zmielić, dodać mąkę, szczyptę soli, wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto.
  • Ciasto grubo rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu, zalepić brzegi, uformować kuliste pyzy, czynność powtarzać do całkowitego wyrobienia ciasta i farszu.
  • Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Podawać na ciepło, polane zarumienioną na oleju cebulką.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Pyzy z kiszoną kapustą ; Pyzy z mięsem ; Pyzy z mięsem inaczej ; Pyzy z oscypkiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]