PYZY Z MIĘSEM


Składniki na ciasto

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na farsz

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Składniki okrasy

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki tartej bułki

Etapy przygotowania

  • Ciasto; ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, do startych ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, zarobić ciasto.
  • Farsz; do mielonego mięsa wbić jajko, dodać drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą, sól, pieprz do smaku, wszystko wymieszać.
  • Ciasto grubo rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, na każdy krążek łyżeczką nałożyć farsz, zalepić brzegi, uformować kuliste pyzy, obtoczyć w mące, czynność powtarzać do całkowitego wyrobienia ciasta i farszu.
  • Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Okrasa; roztopić masło i po zebraniu piany wymieszać je z bułką tartą.
  • Pyzy podawać na ciepło polane okrasą.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Pyzy z kiszoną kapustą ; Pyzy z mięsem inaczej ; Pyzy z mięsem i grzybami ; Pyzy z oscypkiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]