Składniki na ciasto
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na farsz
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- bułka tarta
- sól, pieprz
Składniki okrasy
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki tartej bułki
Etapy przygotowania
- Ciasto; ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, do startych ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, zarobić ciasto.
- Farsz; do mielonego mięsa wbić jajko, dodać drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą, sól, pieprz do smaku, wszystko wymieszać.
- Ciasto grubo rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, na każdy krążek łyżeczką nałożyć farsz, zalepić brzegi, uformować kuliste pyzy, obtoczyć w mące, czynność powtarzać do całkowitego wyrobienia ciasta i farszu.
- Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Okrasa; roztopić masło i po zebraniu piany wymieszać je z bułką tartą.
- Pyzy podawać na ciepło polane okrasą.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Pyzy z kiszoną kapustą ; Pyzy z mięsem inaczej ; Pyzy z mięsem i grzybami ; Pyzy z oscypkiem