Składniki
- 80 dag fileta z indyka
-  40 dag świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki)
-  1 cebula
-  2 łyżki oleju
-  2 łyżki masła
-  100 ml śmietany 18%
-  sól, pieprz
-  liść laurowy
-  kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
-  2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Etapy przygotowania
-  Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porozcinać poprzecznie na cienkie plastry (sznycelki), lekko je rozbić, z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
-  Sznycelki szybko (krótko), obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanego oleju wymieszanego z masłem, obsmażone przełożyć do rondela.
-  Grzyby oczyścić, opłukać w zimnej wodzie, pociąć na paski.
-  Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, zeszklić na pozostałym oleju.
-  Do zeszklonej cebuli dodać grzyby, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć około 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
-  Podsmażone grzyby, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego dodać do sznycli w rondlu, dusić pod przykryciem do miękkości, na małym ogniu, pod koniec duszenia sos zaprawić śmietaną.
-  Sznycle podawać wraz z sosem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sznycle po wiedeńsku ; Sznycle wieprzowe duszone w warzywach ; Sznycle wieprzowe z boczkiem ; Sznycle wieprzowe z jajkiem sadzonym ; Sznycle z indyka zapiekane w ziemniakach ; Sznycle z kurczaka w marynacie pikantnej