Składniki
- 1 kg filetów z mintaja
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 2 jajka
- 1 szklanka tartej bułki
- olej
Składniki zalewy
- 1 l wody
- 2 szklanki octu
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, oczyścić, osuszyć, pokroić na porcje, panierować w rozmąconych jajkach, tartej bułce, smażyć od razu na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Cebulę obrać, pokroić na plasterki, marchewki umyć, obrać, pokroić na plasterki.
- Zalewa; wodę połączyć z octem, dodać miód, sól, cukier, cynamon, pieprz, bazylię, oregano, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, plasterki marchewki, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować 15 minut, wyjąć marchewkę, odstawić.
- Usmażoną rybę ułożyć w słoiku, przekładając ją plasterkami cebuli i marchewki, zalać gorącą marynatą, słoik zakręcić, wystudzić, odstawić do lodówki na około 3 – 4 dni.
Info Kulinarka
Filety mintaja można zastąpić filetami innej dowolnej ryby
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Łososia w zalewie octowej ; Ryby ; Przystawki na każdą okazję