MINTAJ W ZALEWIE OCTOWEJ


Składniki

  • 1 kg filetów z mintaja
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej

Składniki zalewy

  • 1 l wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Etapy przygotowania

  • Filety opłukać, oczyścić, osuszyć, pokroić na porcje, panierować w rozmąconych jajkach, tartej bułce, smażyć od razu na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Cebulę obrać, pokroić na plasterki, marchewki umyć, obrać, pokroić na plasterki.
  • Zalewa; wodę połączyć z octem, dodać miód, sól, cukier, cynamon, pieprz, bazylię, oregano, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, plasterki marchewki, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować 15 minut, wyjąć marchewkę, odstawić.
  • Usmażoną rybę ułożyć w słoiku, przekładając ją plasterkami cebuli i marchewki, zalać gorącą marynatą, słoik zakręcić, wystudzić, odstawić do lodówki na około 3 – 4 dni.
     

Info Kulinarka

Filety mintaja można zastąpić filetami innej dowolnej ryby

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Łososia w zalewie octowej ; Ryby ; Przystawki na każdą okazję

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]