ŁOSOŚ W ZALEWIE OCTOWEJ


Składniki

  • 6 dzwonków łososia
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • olej
  • sól, pieprz

Składniki zalewy

  • 3 duże cebule
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju

Etapy przygotowania

  • Dzwonka oczyścić z łusek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, smażyć na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, odstawić, ostudzić.
  • Zalewa; cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, przełożyć do szklanego naczynia, do zeszklonej cebuli dodać listki laurowe, rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, całość zalać octem, przemieszać, przykryć, odstawić, w garnku zagotować wodę, do gotującej się wody dodać cukier oraz przygotowaną zaprawę octową, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, od zawrzenia gotować jeszcze 4 minuty.
  • Usmażone ryby ułożyć w słoiku lub innym szklanym naczyniu z przykryciem, zalać je gorącą zalewą, naczynie zakryć, przestudzić, odstawić do lodówki na około 12 godzin, aby ryba przeszła aromatem i smakiem zalewy.
  • Łososia wyjąć z zalewy, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać z pieczywem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Mintaja w zalewie octowej ; Ryby ; Przystawki na każdą okazję

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]