Składniki
- 6 dzwonków łososia
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- olej
- sól, pieprz
Składniki zalewy
- 3 duże cebule
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju
Etapy przygotowania
- Dzwonka oczyścić z łusek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, smażyć na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, odstawić, ostudzić.
- Zalewa; cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, przełożyć do szklanego naczynia, do zeszklonej cebuli dodać listki laurowe, rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, całość zalać octem, przemieszać, przykryć, odstawić, w garnku zagotować wodę, do gotującej się wody dodać cukier oraz przygotowaną zaprawę octową, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, od zawrzenia gotować jeszcze 4 minuty.
- Usmażone ryby ułożyć w słoiku lub innym szklanym naczyniu z przykryciem, zalać je gorącą zalewą, naczynie zakryć, przestudzić, odstawić do lodówki na około 12 godzin, aby ryba przeszła aromatem i smakiem zalewy.
- Łososia wyjąć z zalewy, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Mintaja w zalewie octowej ; Ryby ; Przystawki na każdą okazję