LECZO Z BOCZKIEM


Składniki

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 10 dag smalcu
  • 5 papryk zielonych
  • 4 cebule
  • 4 duże pomidory
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Boczek pokroić w paski, odstawić, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i białych części, pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, przekroić, usunąć nasionka, pokroić w kostkę.
  • Na rozgrzanym smalcu Zobacz Info; Dlaczego warto zwrócić uwagę na smalec, zarumienić pokrojony boczek, wytopić z niego tłuszcz, zdjąć z patelni, odstawić.
  • Na tłuszczu pozostałym z boczku zeszklić pokrojoną cebulę, obficie posypać ją mieloną słodką i ostrą papryką, dodać pokrojone strąki zielonej papryki, przemieszać, dusić około 5 minut, dodać pokrojone pomidory, przemieszać, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, dodać zarumieniony boczek, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze około 10 minut.
  • Leczo podawać na ciepło ze świeżym pieczywem, przybrane gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw ;

Kulinarek poleca; Dlaczego warto zwrócić uwagę na smalec

Kulinarek poleca; Smalec aromatyczny ; Smalec grzybowy ; Smalec z wędzonką

Kulinarek poleca; Leczo z kiełbasą ; Leczo z kurczakiem ; Leczo z parówkami ; Leczo z parówkami w sosie neapolitańskim ; Leczo z pieczarkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]