Składniki
- 20 dag wędzonego boczku
- 10 dag smalcu
- 5 papryk zielonych
- 4 cebule
- 4 duże pomidory
- mielona słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Boczek pokroić w paski, odstawić, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i białych części, pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, przekroić, usunąć nasionka, pokroić w kostkę.
- Na rozgrzanym smalcu Zobacz Info; Dlaczego warto zwrócić uwagę na smalec, zarumienić pokrojony boczek, wytopić z niego tłuszcz, zdjąć z patelni, odstawić.
- Na tłuszczu pozostałym z boczku zeszklić pokrojoną cebulę, obficie posypać ją mieloną słodką i ostrą papryką, dodać pokrojone strąki zielonej papryki, przemieszać, dusić około 5 minut, dodać pokrojone pomidory, przemieszać, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, dodać zarumieniony boczek, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze około 10 minut.
- Leczo podawać na ciepło ze świeżym pieczywem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw ;
Kulinarek poleca; Dlaczego warto zwrócić uwagę na smalec
Kulinarek poleca; Smalec aromatyczny ; Smalec grzybowy ; Smalec z wędzonką
Kulinarek poleca; Leczo z kiełbasą ; Leczo z kurczakiem ; Leczo z parówkami ; Leczo z parówkami w sosie neapolitańskim ; Leczo z pieczarkami