Składniki
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 3 cebule
- 3 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 50 dag piersi z kurczaka
- 10 łyżek oliwy
- tymianek, oregano
- mielona słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na połowę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w dużą kostkę, czosnek obrać, pokroić w plasterki.
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć papryką ostrą i słodką, przyprawić solą.
- Na patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy, podsmażyć paprykę i cebulę, dodać pomidory i czosnek, oprószyć tymiankiem i oregano, posolić, dusić pod przykryciem 20 minut.
- W czasie duszenia warzyw, na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, zarumienić przygotowane mięso z kurczaka.
- Po upływie 20 minut do duszonych warzyw dodać zarumienione mięso, podlać wrzątkiem wody, całość dusić pod przykryciem kolejne 20 minut, pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Leczo z boczkiem ; Leczo z kiełbasą ; Leczo z parówkami ; Leczo z parówkami w sosie neapolitańskim ; Leczo z pieczarkami