LECZO Z KURCZAKIEM


Składniki

  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki zielone
  • 3 cebule
  • 3 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 10 łyżek oliwy
  • tymianek, oregano
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na połowę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w dużą kostkę, czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć papryką ostrą i słodką, przyprawić solą.
  • Na patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy, podsmażyć paprykę i cebulę, dodać pomidory i czosnek, oprószyć tymiankiem i oregano, posolić, dusić pod przykryciem 20 minut.
  • W czasie duszenia warzyw, na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, zarumienić przygotowane mięso z kurczaka.
  • Po upływie 20 minut do duszonych warzyw dodać zarumienione mięso, podlać wrzątkiem wody, całość dusić pod przykryciem kolejne 20 minut, pod koniec doprawić solą i pieprzem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Leczo z boczkiem ; Leczo z kiełbasą ; Leczo z parówkami ; Leczo z parówkami w sosie neapolitańskim ; Leczo z pieczarkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]