Składniki
- 1 średnia cukinia
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 papryki żółte
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 7 parówek
- olej
- sól, pieprz, ostra papryka
- tymianek
- szczypior
Etapy przygotowania
- Cukinię umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z nasion i białych części, pokroić na kawałki, cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać kawałki cukinii i papryki, wszystko razem wymieszać i podsmażyć, dusić 10 minut na małym ogniu.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na ćwiartki, dodać do duszonych warzyw.
- Parówki obrać ze skórki, pokroić w plastry, osobno podsmażyć na oleju, dodać do duszonych warzyw, przyprawić sola, pieprzem, ostrą papryką, tymiankiem.
- Podawać posypane posiekanym szczypiorem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Leczo z boczkiem ; Leczo z kiełbasą ; Leczo z kurczakiem ; Leczo z parówkami w sosie neapolitańskim ; Leczo z pieczarkami