Składniki
- 20 dag pieczarek
- 20 dag kiełbasy
- 10 dag wędzonego boczku
- 4 pomidory
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- mielona ostra papryka
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki, kiełbasę pokroić w plasterki, boczek pokroić w kostkę, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na kawałki, papryki umyć, przeciąć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę obrać, pokroić w plasterki, czosnek obrać, posiekać.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, odstawić, na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone papryki, przyprawić ostrą mieloną papryką, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać pokrojone pomidory i pieczarki, przemieszać, dusić dalej pod przykryciem około 15 minut, aż odparuje cały płyn.
- Dodać podsmażony boczek, pokrojoną kiełbasę, posiekany czosnek, przemieszać, przyprawić papryką, solą i pieprzem, dusić jeszcze 5 minut.
- Leczo podawać na ciepło, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Leczo z boczkiem ; Leczo z kiełbasą ; Leczo z kurczakiem ; Leczo z parówkami ; Leczo z parówkami w sosie neapolitańskim