GOŁĄBKI Z RYŻEM W SOSIE GRZYBOWYM

Gołąbki
Składniki

  • 1 główka białej kapusty o wadze 2 kg
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 0,5 kg mortadeli
  • 0,5 kg ryżu w woreczkach
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 6 suszonych grzybów
  • 1 torebka sosu grzybowego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, ostrym nożem z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją w całości do garnka, zalać do połowy zimną, lekko osoloną wodą, gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż liście będą lekko miękkie, następnie w czasie gotowania z kapusty ściągać w całości obgotowane liście, uważając aby ich nie uszkodzić, ściągnięte liście odłożyć do wystudzenia.
  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć, lekko posolić, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać bulionem warzywnym (bulion warzywny z kostki), dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, aż mięso będzie miękkie, wraz z sosem odstawić do wystudzenia.
  • Mortadelę obrać z foliowej osłonki i wraz z wystudzonym mięsem pokroić w kostkę, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Ryż w woreczkach włożyć do osolonej wrzącej wody, gotować około 15 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, wyjąć z wody, wysypać z woreczków.
  • Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na roztopionej margarynie.
  • Farsz; gorący ryż połączyć z mielonym mięsem i mieloną mortadelą, dodać sos pozostały z duszenia mięsa, zeszkloną cebulę wraz z tłuszczem, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Na wystudzone liście kapusty (pozostawić 2 – 3 liście) nakładać kolejno porcje farszu, liście zawinąć nakładając grubszy (szerszy) ich koniec do środka na farsz, następnie do środka na farsz zawinąć każdy liść z lewej i prawej strony, na zawinięcia do środka założyć pozostałą część każdego liścia, uformowane gołąbki odkładać zawinięciami do dołu.
  • Na dnie dużego garnka rozłożyć pozostawione liście kapusty, na liściach ułożyć nieużywaną przykrywkę z garnka, tak aby zakrywała jego dno (zapobiegnie to przypaleniu się dna garnka), na przykrywce układać kolejno uformowane gołąbki zawinięciami do dołu, podlać 1/2 szklanki zimnej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, aż liście będą całkowicie miękkie, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością wody.
  • Sos; grzyby dokładnie umyć, zlać niewielką ilością wody, odstawić na co najmniej 30 minut, ugotować je w tej samej wodzie do miękkości, odcedzić (wywar zachować), wystudzić, pokroić w cienkie paski, sos z torebki dokładnie rozprowadzić w 300 ml zimnej wody, dodać pokrojone grzyby, wlać wywar z grzybów, przemieszać, zagotować często mieszając, od chwili zawrzenia gotować jeszcze przez 3 minuty, przyprawić solą i pieprzem.
  • Gołąbki podawać na ciepło, polane sosem grzybowym, przybrane gałązką natki pietruszki.

 Gołąbki

Gołąbki

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące grzybów ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity Sos grzybowy ; Sos grzybowy inaczej ; Sos grzybowy inaczej

Kulinarek poleca; Gołąbki faszerowane pieczarkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]