GOŁĄBKI FASZEROWANE PIECZARKAMI


Składniki

  • 1 główka białej kapusty o wadze 2,5 kg

Składniki farszu

  • 60 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 8 jajek
  • 2 małe zwykłe bułki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 4 łyżki margaryny
  • Vegeta
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 1/2 pęczka koperku

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, ostrym nożem z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją w całości do garnka, zalać do połowy zimną, lekko osoloną wodą, gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż liście będą lekko miękkie, następnie w czasie gotowania z kapusty ściągać w całości 15 – 20 obgotowanych liści, uważając aby ich nie uszkodzić, ściągnięte liście odłożyć do wystudzenia.
  • Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania jajek, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę, odstawić, bułki namoczyć w mleku, namoczone odcisnąć, koperek opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Farsz; na rozgrzanej margarynie podsmażyć pokrojone pieczarki, następnie do pieczarek dodać posiekaną cebulę, przemieszać, dusić na małym ogniu do miękkości, odstawić, wystudzić, do wystudzonych pieczarek dodać ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, namoczone i odciśnięte bułki, całość dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku vegetą, solą i pieprzem, ponownie wymieszać, odstawić.
  • Z obgotowanych, wystudzonych liści kapusty wyciąć tzw. twardy nerw, na każdym liściu ułożyć porcję przygotowanego farszu, liście zawinąć nakładając grubszy (szerszy) ich koniec do środka na farsz, następnie do środka na farsz zawinąć każdy liść z lewej i prawej strony, na zawinięcia do środka założyć pozostałą części każdego liścia, uformowane gołąbki zawinięciami do dołu układać w dużym naczyniu żaroodpornym.
  • Ułożone w naczyniu gołąbki polać bulionem drobiowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, zapiekać około 15 minut do czasu, aż liście kapusty będą całkowicie miękkie.
  • Gołąbki podawać na ciepło polane sosem pieczarkowym wg receptury Kulinarka, przybrane gałązkami koperku.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Sos pieczarkowy wyśmienity do gołąbków faszerowanych pieczarkami

Kulinarek poleca; Gołąbki z ryżem w sosie grzybowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]