SOS PIECZARKOWY


Składniki

  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny

Etapy przygotowania

  • Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, przekroić, pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Na patelni roztopić masło, dodać i zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, mieszając smażyć na małym ogniu 5 minut, całość oprószyć mąką, przemieszać, wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, wlać śmietanę, przemieszać, ponownie zagotować, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki, przemieszać.
     

Info Kulinarka

Doskonały do każdego mięsa, wyśmienity do cielęciny, znakomity do gołąbków faszerowanych pieczarkami, świetny do kurczaka, wyborny do polędwiczek wieprzowych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym ; Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym ; Polędwiczki wieprzowe z grzybami

Kulinarek poleca; Gołąbki faszerowane pieczarkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]