Składniki
- 30 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól, świeżo mielony pieprz czarny
Etapy przygotowania
- Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, przekroić, pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać.
- Na patelni roztopić masło, dodać i zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, mieszając smażyć na małym ogniu 5 minut, całość oprószyć mąką, przemieszać, wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, wlać śmietanę, przemieszać, ponownie zagotować, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki, przemieszać.
Info Kulinarka
Doskonały do każdego mięsa, wyśmienity do cielęciny, znakomity do gołąbków faszerowanych pieczarkami, świetny do kurczaka, wyborny do polędwiczek wieprzowych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym ; Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym ; Polędwiczki wieprzowe z grzybami
Kulinarek poleca; Gołąbki faszerowane pieczarkami