POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z GRZYBAMI


Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe ok. 80 dag
  • 40 dag borowików
  • 40 dag podgrzybków
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Polędwiczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry grubości ok. 3 cm, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć z obu stron na 4 łyżkach rozgrzanego oleju.
  • Grzyby opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez 5 minut, podlać szklanką gorącej przegotowanej wody, dusić pod przykryciem około 10 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Cebulę obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w piórka.
  • Paprykę opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion, pokroić.
  • Do duszonych grzybów dodać pokrojoną cebulę i paprykę, wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać, dodać usmażone polędwiczki, dusić dalej pod przykryciem około 5 – 10 minut.
  • Podawać przybrane posiekaną natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do polędwiczek Sos pieczarkowy ; doskonały Sos serowy ; znakomity Sos truskawkowy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]