Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe ok. 80 dag
- 40 dag borowików
- 40 dag podgrzybków
- 1 papryka
- 2 cebule
- 6 łyżek oleju
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Polędwiczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry grubości ok. 3 cm, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć z obu stron na 4 łyżkach rozgrzanego oleju.
- Grzyby opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez 5 minut, podlać szklanką gorącej przegotowanej wody, dusić pod przykryciem około 10 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Cebulę obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w piórka.
- Paprykę opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion, pokroić.
- Do duszonych grzybów dodać pokrojoną cebulę i paprykę, wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać, dodać usmażone polędwiczki, dusić dalej pod przykryciem około 5 – 10 minut.
- Podawać przybrane posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do polędwiczek Sos pieczarkowy ; doskonały Sos serowy ; znakomity Sos truskawkowy