SOS TRUSKAWKOWY


Składniki

  • 40 dag truskawek
  • 1 korzeń imbiru dł. ok. 5 cm
  • 1 średnia cytryna
  • 6 listków bazylii 
  • 2 łyżeczki konfitur malinowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Etapy przygotowania

  • Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół, korzeń imbiru umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cytrynę umyć, przekroić, odstawić, listki bazylii opłukać, osuszyć, porwać palcami, (nie siekać), odstawić.
  • Na rozgrzany olej wsypać wiórki startego imbiru, przemieszać, następnie wsypać brązowy cukier, cały czas mieszając smażyć na małym ogniu 1 minutę, dodać pokrojone truskawki i malinowe konfitury, ponownie przemieszać, całość skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny, oprószyć szczyptą soli, dodać porwane listki bazylii, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 2 – 3 minuty.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity do polędwiczek wieprzowych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym ; Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym ; Polędwiczki wieprzowe z grzybami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]