Składniki
- 40 dag truskawek
- 1 korzeń imbiru dł. ok. 5 cm
- 1 średnia cytryna
- 6 listków bazylii
- 2 łyżeczki konfitur malinowych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju
- sól
Etapy przygotowania
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół, korzeń imbiru umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cytrynę umyć, przekroić, odstawić, listki bazylii opłukać, osuszyć, porwać palcami, (nie siekać), odstawić.
- Na rozgrzany olej wsypać wiórki startego imbiru, przemieszać, następnie wsypać brązowy cukier, cały czas mieszając smażyć na małym ogniu 1 minutę, dodać pokrojone truskawki i malinowe konfitury, ponownie przemieszać, całość skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny, oprószyć szczyptą soli, dodać porwane listki bazylii, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 2 – 3 minuty.
Info Kulinarka
Wyśmienity do polędwiczek wieprzowych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym ; Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym ; Polędwiczki wieprzowe z grzybami