POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM


Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe ok. 60 dag
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 3 małe trójkątne serki topione o smaku ziołowym
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Etapy przygotowania

  • Polędwiczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry grubości ok. 3 cm, oprószyć solą i pieprzem, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Pokrojone polędwiczki zarumienić na mocno rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać bulionem warzywnym, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, ugotowane wyjąć z rondla, odstawić.
  • Sos; do wywaru pozostałego z gotowania polędwiczek wlać śmietanę, przemieszać, dodać serki topione, mieszać, aż serki całkowicie się rozpuszczą, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać.
  • Polędwiczki podawać na ciepło z sosem, oprószone świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do polędwiczek Sos serowy inaczej ; doskonały Sos pieczarkowy ; znakomity Sos truskawkowy

Kulinarek poleca; Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]