Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe ok. 60 dag
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 3 małe trójkątne serki topione o smaku ziołowym
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Etapy przygotowania
- Polędwiczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry grubości ok. 3 cm, oprószyć solą i pieprzem, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Pokrojone polędwiczki zarumienić na mocno rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać bulionem warzywnym, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, ugotowane wyjąć z rondla, odstawić.
- Sos; do wywaru pozostałego z gotowania polędwiczek wlać śmietanę, przemieszać, dodać serki topione, mieszać, aż serki całkowicie się rozpuszczą, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać.
- Polędwiczki podawać na ciepło z sosem, oprószone świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do polędwiczek Sos serowy inaczej ; doskonały Sos pieczarkowy ; znakomity Sos truskawkowy
Kulinarek poleca; Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym