Składniki
- 3 polędwiczki wieprzowe każda po ok. 30 dag
- 40 dag truskawek
- 1 korzeń imbiru dł. ok. 5 cm
- 1 średnia cytryna
- 2 łyżeczki konfitur malinowych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 8 łyżek oleju
- sól, grubo mielony czarny pieprz
- kilka gałązek świeżej bazylii
Etapy przygotowania
- Polędwiczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry grubości ok. 3 cm, lekko z obu stron rozbić je dłonią, oprószyć szczyptą soli i szczyptą świeżo, grubo mielonego pieprzu, odstawić, truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół, odstawić, korzeń imbiru umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić, cytrynę umyć, przekroić, odstawić, bazylię opłukać, osuszyć, oderwać 6 – 7 listków i porwać je palcami, nie siekać, gałązki bazylii i porwane listki odstawić.
- Pokrojone polędwiczki z każdej strony zarumienić na mocno rozgrzanym oleju, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
- Sos; na tłuszcz pozostały ze smażenia polędwiczek wsypać wiórki startego imbiru, przemieszać, następnie wsypać brązowy cukier, cały czas mieszając smażyć na małym ogniu 1 minutę, dodać pokrojone truskawki i malinowe konfitury, ponownie przemieszać, całość skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny, oprószyć szczyptą soli, dodać porwane listki bazylii, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1 minuty.
- Polędwiczki wyjąć z piekarnika, podawać na ciepło z sosem truskawkowym, przybrać gałązką bazylii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do polędwiczek Sos truskawkowy ; Sos pieczarkowy znakomity Sos serowy
Kulinarek poleca; Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym