POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE TRUSKAWKOWYM


Składniki

  • 3 polędwiczki wieprzowe każda po ok. 30 dag
  • 40 dag truskawek
  • 1 korzeń imbiru dł. ok. 5 cm
  • 1 średnia cytryna
  • 2 łyżeczki konfitur malinowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 8 łyżek oleju
  • sól, grubo mielony czarny pieprz
  • kilka gałązek świeżej bazylii

Etapy przygotowania 

  • Polędwiczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry grubości ok. 3 cm, lekko z obu stron rozbić je dłonią, oprószyć szczyptą soli i szczyptą świeżo, grubo mielonego pieprzu, odstawić, truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół, odstawić, korzeń imbiru umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić, cytrynę umyć, przekroić, odstawić, bazylię opłukać, osuszyć, oderwać 6 – 7 listków i porwać je palcami, nie siekać, gałązki bazylii i porwane listki odstawić.
  • Pokrojone polędwiczki z każdej strony zarumienić na mocno rozgrzanym oleju, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
  • Sos; na tłuszcz pozostały ze smażenia polędwiczek wsypać wiórki startego imbiru, przemieszać, następnie wsypać brązowy cukier, cały czas mieszając smażyć na małym ogniu 1 minutę, dodać pokrojone truskawki i malinowe konfitury, ponownie przemieszać, całość skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny, oprószyć szczyptą soli, dodać porwane listki bazylii, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1 minuty.
  • Polędwiczki wyjąć z piekarnika, podawać na ciepło z sosem truskawkowym, przybrać gałązką bazylii.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do polędwiczek Sos truskawkowy ; Sos pieczarkowy znakomity Sos serowy

Kulinarek poleca; Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]