GULASZOWA Z ZACIERKĄ


Składniki

  • 80 dag mięsa wołowego na gulasz
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 duże papryki czerwone
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu wołowego z kostki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól, pieprz

Składniki na zacierkę

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej przegotowanej wody

Składniki dodatkowe

  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę, odstawić, ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, odstawić, paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, odstawić, cebulę obrać, grubo posiekać, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Ciasto na zacierkę; do mąki wbić jajko, dodać wodę, zagnieść ciasto, z ciasta uformować kulę, zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce.
  • W głębokim garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, na rozgrzanym oleju podsmażyć (zarumienić) pokrojone mięso, podsmażone mięso w garnku zalać gorącym bulionem, zagotować na małym ogniu, od zawrzenia gotować pod przykryciem około 50 minut, następnie do zupy dodać pokrojone ziemniaki i pokrojoną paprykę, gotować do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie, następnie do zupy dodać listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego, przemieszać, gotować jeszcze około 10 minut.
  • Zasmażka; na pozostałym oleju zeszklić posiekaną cebulę, mieszając oprószyć ją mąką, zasmażyć na jasny kolor (nie rumienić), odstawić.
  • Zasmażkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wywaru z gotującej się zupy, rozprowadzoną zasmażkę wlać do zupy, dodać przecier pomidorowy, całość przemieszać, następnie prosto do zupy zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto, przemieszać, przyprawić do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem, gotować kolejne 10 minut.
  • Porcje zupy przybrać gałązką natki pietruszki, podawać z pieczywem.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Gulaszową na łopatce wieprzowej ; Gulaszową na ostro

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]